вівторок, 17 листопада 2015 р.

Тема:  «Ой, радуйся Земле Син Божий народився!»
Мета: Ознайомити дітей з традиційним зимовим  християнським святом  Різдвом  Христовим, з обрядом колядування . Долучити дітей до   пошукової роботи з  теми.Розвивати вміння збирати народознавчий матеріал, черпати інформацію з книжок, журналів.Збагачуват словниковий   запас дітей історичною лексикою.                      
Виховувати любов і повагу до національних традицій та   обрядів рідної України.


Обладнання: зображення Різдвяного дійства.

ХІД ЗАХОДУ

І. Вступна частина.
- Привітання.
- Перевірка готовності до роботи.
2.Повідомлення теми та мети роботи.
Тема нашого сьогоднішнього заняття  «Ой, радуйся Земле Син Божий народився!» . Поговоримо про одне з найбільших свят – Різдво Христове. Ми повині вияснити звідки бере свій початок святкування Різдва, та особливості святкування в Україні. Споконвіку передавалися традиції та обряди цього дійства тому ми з вами повинні знати, пам’ятати та дотримуватися всіх ритуалів.
3. Мотивація пізнавальної діяльності. 
- Діти, як ви думаєте яке значення має святкування Різдва для людства?
- Чи хотіли б ви більше дізнатися про  святкування цього дійства?
- Звідки ми можемо про це свято?
Січень – перший місяць року. Традиційно на нього припадає найбільше свят. Це пов’язано не тільки  з новорічною обрядовістю. Зимовий період дозволив селянам відпочивати від важкої землеробської праці. Вільного часу було удосталь, тому його заповнювали різними формами дозвілля. 
         Перший празник – Різдво Христове. Його відзначають 7 січня. Саме у цей час народився Ісус Христос.

4.Актуалізація опорних знань.
 Діти, а скільки страв має бути на святковий вечір? 
( На святковий вечір має бути 12 страв).
- А чому?( Це тому, що в Ісуса було 12 учнів -  апостолів).
- А яка головна страва?( Головна страва – кутя).
- А що таке кутя? ( Кутя – символ життя. Її варять з пшениці).
- Діти, а коли сідають вечеряти?( Вечеряють на заході сонця, коли на небі покажеться перша зірочка. За вечерею має бути вся родина).
ІІ.Основна частина.
Повідомлення експерта.
Традиція – це оберіг кожної країни, який своєю славною історією наповнює та звеличує її духовну скарбницю. Свято породжується з традицій та теплої атмосфери, яка створює затишок та дарує святковий настрій.
Один з найзнаменитіших і величніших празників святкового календаря є Різдво Христове, що в народі йменується просто Різдвом. Розпочинається воно опівночі після Свят – вечора між 6 і 7 січня.
Повна назва церковного свята – Різдво во плоті Господа Бога та Спасителя Нашого Ісуса Христа.  До християнства воно складалося з трьох свят: Різдво Сонця, Різдво Місяця і Водохреща. Зараз Різдво відзначається як свято народження Ісуса Христа урочисто, з хорошими побажаннями, веселими дотепними жартами, з во­дінням кози, ходінням з Маланкою.
Святу Різдва передує сорокаденний Різдвяний (або Пилипів) піст, який триває до появи на небі першої вечірньої зірки. Але з появою зірки піст не закінчується, і кутя в цей вечір пісна. Святкування Різдва встановлене церквою ще з IV ст. Підставою для встановлення дати Різдва Христового є відрахування рівно 9 місяців від дати Благовіщеня.
Православна Церква починає святкувати Різдво Христове в ніч із 6-го на 7 січня за новим стилем католицька трохи раніше - 25 грудня. Вечір 6 січня — Різдвяний святвечір, переддень Різдва, званий також Коляда.
Переддень Різдва - Святвечір (або Багата кутя) починався з появою на небі першої зірки. Святвечір це перш за все родинна вечеря. У будинку панує лад, спокій і згода, привітність і доброзичливість. Увесь жаль, невдачі та печалі віддані забуттю. Уся сім'я накриває святковий стіл. За старовинним звичаєм, стіл раніше посипали сіном - на згадку про ясла, потім стелили білосніжну накрохмалену скатертину; у центрі ставили ритуальні сочиво та інші страви, яких неодмінно мало бути дванадцять.
         У цей день піст був особливо строгим. Крім куті на столі обов’язково стояли 12 страв: грибні, ягідні, пиріжки з квасолею чи капустою, смажена риба, борщ з рибою і грибами та ін. Першою починали їсти кутю - найголовнішу обрядову їжу, неодмінний символ різдвяно-новорічних свят. Далі годилося скуштувати всіх страв, запиваючи їх узваром. Під час вечері голова сім'ї виходив з кутею у двір і кликав: "Морозе, морозе, йди до нас кутю їсти. Якщо не хочеш, то не йди. Не морозь ні ягняток, ні поросяток, ні теляток". У такий спосіб задобрювали сили природи, щоб майбутній врожай був гарним. Кутю також кидали в криницю або річку, щоб не було посухи.
На столі має бути 12 пісних страв, на честь 12-ти апостолів. Обов'язковими на передріздвяній вечері має бути кутя та узвар. Постують далеко не всі українці, але накривати на стіл 12 пісних страв на Святвечір вже стало традицією для всієї України.
         Січень – перший місяць року. Традиційно на нього припадає найбільше свят. Це пов’язано не тільки  з новорічною обрядовістю. Зимовий період дозволив селянам відпочивати від важкої землеробської праці. Вільного часу було удосталь, тому його заповнювали різними формами дозвілля. 
         Перший празник – Різдво Христове. Його відзначають 7 січня. Саме у цей час народився Ісус Христос.
Вихователь.
         У українського народу є дуже гарний звичай, якого нема ні у якого іншого народу. За цим звичаєм тримається зв’язок між живими і давно померлими.
         Наш народ вірить, що на Свят – вечір усі померлі колись предки приходять знову на землю і йдуть до хати, до своїх дітей, внуків, правнуків. Вони з ними разом їдять святу страву – кутю. Тому, кожен, хто їсть кутю, візьме ложкою раз – два, а тоді кладе ложку  знов у миску, щоб дати своїм померлим родичам їсти разом з ними.
         Це дуже гарний звичай, якого нема ні у якого іншого народу. Цим тримається звязок  між живими і давно померлими. За цією традицією народ є без початку і кінця. Тому і існує приказка: « А нашому роду нема переводу».
Діти, а ви знаєте Що таке колядки? Тоді поколядуйте, а ми послухаємо!( Колядки -  величальні пісні, у яких славлять господарів дому, бажають їм здоровя, щастя, щедрого урожаю, достатку, за що отримують нагороду).

                     Колядки.
По цьому дому, по веселому,
Чи дозволите колядувати,
Колядувати, дім звеселяти?
                 Коляд, коляд, колядниця,
                 Добра з медом паляниця.
                 А без меду не така –
                 Дайте, дядьку, пятака.
А пятак не такий,
Дайте дядьку золотий.
Відчиняйте скриньку.
Та давайте сливку,
Відчиняйте сундучок,
Та й давайте пятачок.
                Будьте здорові, з празником!
                На щастя,  на здоровя, на Новий Рік,
                Аби в цьому році родило краще, як торік,
                Жито, пшениця, всяка пашниця.
                Будьте здорові! З Новим роком!
Хай щастя вам Бог у господу приносить.
В багатім врожаї, у щедрих покосах.
Хай діти ростуть у цій хаті чудові.
Співаючи пісню на батьківській мові.
Щоб славного роду велося коріння.
У дружбі, повазі і розумінні.

Вихователь.
Сьогодні ми з вами говоримо про одне з найвеличніших свят. А що ви знаєте про нього, ми дізнаємось прямо зараз.
Різдвяні запитання:
- Як називається вечір напередодні Різдва? (Святвечір)
- Скільки страв повинна приготувати господиня на Святвечір? (7, 9 або 12)
- Як називався популярний пересувний ляльковий театр, з яким виступали на ярмарках, міських та сільських майданах? (Вертеп)
- Як називається обрядовий хліб, який використовують під час усіх Новорічних свят? (Калачі)
- Як називається традиційний атрибут різдвяного обряду колядування? (Зірка)
- Яке свято ми святкуємо 7 січня?
Поділ дітей на групи. Проводиться гра «Щидорувальник».
І група.
- Як називається свято, яке пов’язане з народженням Ісуса Христа? (Різдво)

І



О

ІІ група.
- Як називається сніп із жита, пшениці, який за звичаєм ставили на покуті на Святвечір? (Дідух)
Д

Д



ІІІ група
- Як називається в Україні давній звичай із використанням величально-поздоровчих пісень взимку? (Колядування)
К

Л

Д

В

Н
Н


Запитання для всіх учнів.
- Переддень Різдва – Святвечір – припадав на піст. Але, незважаючи на це, вечерю називали Щедрою, бо на стіл слід було подати 7, 9, 12 страв. І серед цих страв була одна обов’язковою. Як називається ця страва? (Кутя) А хто знає, як її готувати?
ІІІ. Заключна частна.
Запитання.
1.     Чим величне свято Різдво?
2.     Чи є особливості відзначення свята в Україні та інших народах світу?
Вихователь.
Ми з вами помітили, що сьогоднішня зустріч дуже незвичайна, загадково-казкова. Ми сьогодні поговорили про свято  яке шанують люди на всій Землі – це свято Різдво Христове. Наш обов’язок знати та дотримуватися всіх обрядів та звичаїв пов’язаних з цим великим святом.


Немає коментарів:

Дописати коментар